Pages

Friday, November 30, 2012

~ sUkA SuKi jEr ~

assalam semua...hye pe korg wat hari minggu cmni?emmm....scha cmni la dok umah jer...ptg nnt bru nk kuar kot g ujumpa auntie scha yg dtg dr Kl...bosan2 ni scha ske2 la nk update blog ni hehehe...sbnarnye scha just nakk share dgn korg latest pic scha bla xde kje huhuhu...so korg tgk je la ek? slmat berkenalan hihihi...pda yg tringin nk tgk scha so tgk la puas2 pic2 scha ni k? LUV U GUYS....MUAHHHHHH (^_*)

tembam kan?huhuhu

kepala senget hehehehe ;p

my fav pic (^_^)

terserlah kegemukan diriku huhuhu

gemoks!!! ;p




Tuesday, November 27, 2012

~ sAyAnG ~




Sayang apa khabar denganmu
Di sini ku merindukan kamu
Ku harap cintamu takkan berubah
Kerna di sini ku tetap untukmu

Sayang apa khabar denganmu
Cobalah kamu telepon diriku
Ku rindu dengar suara indahmu
Kerna dirimu lah semangat hidupku

Sayang dengarlah permintaanku
Jangan ragukan cintaku
Sayang percayalah apa kataku
Kernaku sayang kamu

Sayang dengarlah permintaanku
Jaga hatimu untukku
Sayang dengarlah bisikan hatiku
Kernaku sayang kamu






LUV U & ENJOY!!!! (^_^)


~ mOoD ~

assalam semua...and hye for those non muslims followers...sory la scha biarkan blog ni bersawang huhuhu...anyway not bcoz scha bz tp scha xde idea nk update and bcoz of my health also...skg ni scha rsa xsdap bdan, lemah je...ni pun dmm huhuhu...okay lets focus on my entry hihihi...cm tjuk kat ats la mood...honestly mood scha kebelakangan ni xbpe nk ok la sbb mcm2 bnda dok pk dlm kpala otak ni...biasa la dgn kje lg dgn personal life lg kan? and kmarin adalah hari yg paling xde mood and plg muram untk scha coz one of my close fren kne g blayar for 9 month kat south africa huhuhu...sgt2 lma kan? scha ngis gler2 kot kmarin huhuhu...dah la ssh nk jumpa... tp xpe scha fhm die g pun sbb nk cr rezeki lgpun untk naik pangkat... scha doakan yg die selamat kat sna nnt.but then tgh2 sedih tu kan around 6.30pm my beloved fren qiqi (her name is aqilah actually but we call her qiqi as we are very close) called me and ask me about the result...erkkk!!! sgt sentap msa tu, ngah sedih2 tau2 tny result...tp ni bkn result upsr, pmr or what tp ni result exam yg ktorg amek kat KL ritu..if u guys still remember my post about Kl ohhh KL!!! OMG!!! result? huhuhu dah kuar ke?apsal cpt sgt?!!! mcm2 la scha pk msa tu, tkt kantoi la mcm2 huhu...then dgn lembab dan mlsnye scha pun bka la lappy nk cek result...huhuhu nervous gler kot sbb xnk repeat klu x kne g KL lg mkn modal tu huhuhu...bka nye bka...jeng jeng jeng...korg tgk la result scha kat bwh ni huhuhu... xnk ckp bnyk...

so ni la result scha hihihi...alhamdulillah lulus...so mood sedih td dah bertukar kpd mood yg happy...and what makes me more happy ialah kwn2 scha yg g amek exam dgn scha kat KL pun semuanya lulus...so yeayyyy and congrats to all of us hihihi...to qiqi @ aqilah, kak mar @ qamariah and fiza @ che nur fiza, congrats guys tak sia2 kte jln jauh nk amek exam ritu hihihi smpai injured and msuk dwan lambat...so pasni leh wat open table kot hihihi...luv u guys soooo much and friendship everlasting.(^_^)






Tuesday, November 20, 2012

~ KaU yAnG tERiNdAh ~



Ku di sini mengalunkan rindu yang resah
Aku di sini memuja bayangmu
Setiap detik degup nadiku hanya untukmu
Cinta membara jiwa gelora

c/o
Kau yang terindah di dalam hidupku
Hanya cintamu mekar selamanya
Tak inginku lagi mencintai yang lain
Kau telah mengikatku selamanya

Ku di sini menantikan janji yang hilang
Aku di sini menghitung harapan
Setiap detik tiap nafasku ada cintamu
Bagai semalam semuanya hilang

ulang c/o

Ku di sini menantikan janji yang hilang
Aku di sini menghitung harapan
Setiap detik tiap nafasku ada cintamu
Bagai semalam semuanya hilang





Wednesday, November 14, 2012

~ dOa AwAL & aKhIr TaHuN ~


assalam semua...for once again scha akan update entry psal awal muharram sok...korg mest terkejut kan? sbb date entry scha ni 13 oktober padahal scha update ini on 14 October... xtau la pc ni gelong ke pe tp date kat blog scha ni esti akn lambat sehari klu scha update pkai pc ni,huhuhu...okay forget about the pc and date..skg its the time scha nak update psal doa awal tahun and akhir tahun memandangkan sok kte dah msuk new year 1434H...alhamdulillah Allah panjangkan usia kite,so korg tau x bla nk kne bca doa akhir tahun and awal tahun ni? meh scha nk share dgn korg k?

DOA AKHIR TAHUN

Doa akhir tahun dibaca 3x pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu maghrib pada akhir blan Zulhijjah...so sempat lg la korg nak wat. ada fadhilatnya bla kta baca doa ni...Sesiapa yg membaca doa ini, syaitan berkata "Kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun". Jom kte bca doa ni...

Tuesday, November 13, 2012

~ SaMbUtAn AwAl MuHaRrAm ~

assalam...jumpa lg hihihi...okay kali ni scha nk go straight to the point je... klu td scha dah share pasal sejarah tahun hijrah kan? so now scha nk share psal sambutan awal muharram atau sambutan maal hijrah. sebagaimana yg korg tau maal hijrah ni terjadi daripada peristiwa penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari kota Makkah ke kota Madinah.. (mostly tau nye la...klu xtau try nyanyi lagu 1 muharram detik permulaan...confirm korg tau :p) secara general sbb peristiwa tu la terjadinya maal hijrah. so untuk tau lebih detail ape tu sambutan awal muharram jom kte bca entry bwah ni...moga2 dpt amek jd iktibar pda kte semua (^_^)


Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam iaitu memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Peristiwa bersejarah itu berlaku pada 1 Muharam serta merupakan hari pertama dan tahun baru bagi Takwim Hijrah.
Di Malaysia hari tersebut merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan hari cuti umum di Malaysia.
Muharram (محرّم) adalah bulan pertama dalam Sistem Takwim Hijrah (Hijriah). Pada asasnya, Muharram membawa maksud ‘diharamkan’ atau ‘dipantang’, iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91).
Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan. Rasulullah s.a.w telah menamakan bulan Muharram sebagai bulan Allah (shahrullahi).
Sandaran yang dilakukan oleh Baginda s.a.w kepada Allah s.w.t lantaran kemuliaan dan kelebihan bulan ini kerana sesungguhnya Allah s.w.t tidak merujukkan kepadaNya melainkan oleh golongan khowas (terkhas) di kalangan makhluk – makhlukNya.
Daripada Al-Hassan Al-Basri rahimahumullah sesungguhnya Allah s.w.t telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah s.w.t itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ia dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya.

~ sEjArAh TahUn HiJrAh ~

assalam sahabat2ku semua...hopefully korg semua sentiasa sihat and happy dgn life korang... first of all nk wish happy deepavali to all of indians in the world, may this celebration makes your life more happier and may god bless u always...okay tu ucapan pada mereka yg beragama hindu...now its for muslim in the world... tak lama lg kan kite nak sambut maal hijrah or awal muharram...so this is the new year for us...hurm mcm new year tiap2 thn yg korg smbut tu...tp yg ni dlm islam la k? slalunye bla thn baru kalendar mat salleh kte msti set mcm2 azam kan?then why not kte setkan azam untuk sambutan new year dlm kalendar islam plak? scha dah da azam scha sndri, alhamdulillah scha ngah praktikkkan since b4 msuk thn bru lg.so pe plak azam korg? hihihi jgn azam je tp xwat :p 

okay dah puas scha melalut...tujuan sebenar nk update entry kali ni sbb nak share dgn korg semua pasal sejarah tahun hijrah ni...yla kite ni ape je org sambut kte pun sambut je tp xtau langsung sejarah sebenarnya kan? jom kte bca entry kat bwh ni and sma2 kte hayati sejarah sebenar tahun hijrah... (^_*)


Kalendar Islam bagi sandaran umat Islam adalah Takwim Hijrah atau Takwim Islam. Ianya merupakan takwim yang digunakan secara meluas di kebanyakan negara umat Islam untuk menentukan hari kebesaran Islam. Kalendar ini merupakan kalendar lunar (berasaskan bulan), dan mempunyai kira-kira 355 hari dalam setahun.Permulaan penggunaan Kalendar Tahun Hijrah / Hijriah adalah hasil dari ilham Khalifah Ar-Rasyidin yang kedua iaitu Saidina Umar Al-Khatab r.a. Ini adalah rentetan dari Kesatuan Arab yang ditubuhkan di bawah naungan Islam pada zamannya.Riwayat juga mengatakan bahawa Gabenor Abu Musa Al-Asy’ari telah mengirimkan surat kepada Saidina Umar r.a meminta beliau menjelaskan tentang tahun bagi tarikh surat/arahan Umar yang telah dihantar kepadanya.Bermula daripada peristiwa itulah Saidina Umar memerintahkan satu kalendar / taqwim Islam yang khas diwujudkan untuk menggantikan tahun rujukan kalendar yang berbagai-bagai yang digunakan oleh bangsa-bangsa Arab dan bangsa-bangsa lain pada zaman itu. Peristiwa ini juga pencetus kepada penyusunan takwim berdasarkan falak syar’ie.
Sebelum kemunculan kalendar Islam ini di kalangan bangsa Arab sendiripun ada berbagai-bagai kalendar yang digunakan seperti Kalendar Tahun Gajah, Kalendar Persia, Kalendar Romawi dan kalendar-kalendar lain yang berasal dari tahun peristiwa-peristiwa besar Jahiliah.
Maka Umar telah memilih tahun yang terdapat di dalamnya peristiwa paling agung dalam sejarah Rasullullah s.a.w untuk dijadikan asas permulaan tahun pertama bagi kiraan kalendar taqwim Islam.
Walaupun tahun yang dipilih adalah tahun hijrah, ianya mencatatkan peristiwa hijrah berlaku pada bulan yang lain selain Muharram namun kalender Islam meletakkan awal bulan kalender hijrah itu sebagai awal Muharram ini kerana kemuliaan yang ada pada bulan ini di sisi orang Arab lebih-lebih lagi di sisi Allah.
Kalendar ini juga mengambil peristiwa hijrah Rasullullah s.a.w dari Makkah ke Madinah. Ini adalah kerana dengan hijrah inilah permulaan pertolongan Allah kepada RasulNya dan agama Islam ditegakkan. Hasil dari itu, Kesatuan Arab lebih sistematik, bersatu dan tersusun serta mendapat berbagai-bagai kejayaan besar dan bertambah kuat hasil dari pilihan Umar itu.
Di antara kejayaan besar Islam waktu itu ialah kerajaan Kisra dapat ditumbangkan, Baitulmuqaddis pula dibebaskan dari Rom dan Masjid Al Aqsa dibangunkan.
Perbandingan kalendar juga telah dibuat oleh Umar,setelah Umar membandingkan kalendar tersebut dengan kalendar-kalendar Persia dan Romawi, didapati bahawa kalendar ini ternyata lebih baik dan bersistematik. Maka dengan itu pengisytiharaan Kalendar Tahun Hijrah adalah Kalendar / Taqwim Islam yang rasmi.

Sebab-sebab berlaku Hijrah

Sunday, November 11, 2012

~ BiSneSsS ~

assalam semua kawan2 ku...maaf la dah lama tak update blog ni...berhabuk da huhuhu...al maklum lah hjg2 taun cmni bz ckit... ( bz ke?hehehe) okay la ari ni scha just nak cte la pe yg scha wat spnjg scha menyepi ni...emmm spe kat cni yg minat dgn bisnes? jgn rsau scha xkan jual bnda bkn2 la kat korg bkn scha wat MLM pun huhuu...scha just nk share pendapat dgn korang je...so hrp sgt2 kwn2 dpt la bg komen dan pandangan korg ek?okay scha xnak melalut dah, lets go straight to the point...sebenarnye scha da terpk la nak wat bisnes, bkn pe untuk msa dpan la ktakan...nk kje dlm sektor awam mmg la sampai umo 60 tp larat ke cheq ni?huhuhu...so untuk backup dr segala segi scha terpk nk wat bisnes...xksah la la ape pun, butik ke, kedai mkn ke (ada satu lg yg bermain di minda tp secret dlu hihi dah jd bru nk info korg =p)
ylaaaa umo kte makin hari smakin meningkat, pastu plak kos sara hdup makin lma makin mngkat gak...xkan kte je still nk duk di takuk lma, btul x? sekurg2nya scha akn da side income untk dri scha, tambh2 klu kta dah berkeluarga mesti la blanja umah lg tinggi kan? dgn suami, ank2 (berangan dlu walaupun xtau lg bla nk kwin kan?hehehe....bak kta org jdoh pertemuan, ajal maut di tangan Allah) so, ape pandangan korg and ape suggession korg untk scha wat bisnes?share la pndapat korg ek?dh nma blog ni pun kan SHARING IS CARING hehehe...so jgn malu2 jgn segan2 share je...insyaALLAH scha akn trima semua pandangn korg...i'm waiting (^_^)

cepat pk bisnes ape hehehe =)