Pages

Tuesday, December 11, 2012

~ LaNgKaH bEnDuL ~

sentap x tajuk ni? ;p


assalam...hye to all followers and blog walker...how's life? happy? sad? mad? just share with me and i will be a good listener for u (^_^) so...tgk tjuk entry scha for today...sentap x?hehehe...for sure pada yg mengalaminya la hehehe (including me actually) hurm...langkah bendul? apa tu....??? pd yg bru first time dgar benda ni mesti terfikir kan ape kejadahnye langkah bendul ni heheh...langkah benda ke? bendul tu ape plak? kan3...? lurus bendul tu tau la btul x? okay... dah melalut ala mak nenek meh sni nk cte pe mende langkah bendul tu... LANGKAH BENDUL (sje2 highlight kot2 xphm2 lg hehe...) tu sebenarnye istilah bagi seorg adik perempuan yg kawin dlu sebelum kakaknye...phm x? maksudnye kakak xkawin lg tp adik yg kawin dlu haaaa...phm? okay...bgus murid2 (hahaha perasan nk jd cikgu walaupun sebenarnye itulah cita2ku...ceeewaahhhh) so bg adik ipar (husband kepada adk perempuan) kena la bagi satu persalinan kepada si kakak sbg tanda cenderahati la konon nye sbb bg adik kwin dlu...huhu.. yg ni sebenarnye malay custom yg diamalkan org dolu2 kala eh... biasa la dorg kan pgg adat tu mmg kuat. but nowadays benda tu cm normal thing je kan? nak bg xpe xbg pun xpe...pihak pmpuan xminta but if nk bg alhamdulillah rezeki jgn ditolak hehe...tp klu xbg pun it's ok...

ni contoh hantaran atau sepersalinan
yg org ckp kne bg kat si kakak tu
(ihsan dr google)

cme satu je benda or adat yg mmg dr dlu sampai skg xbrubah...nak tau x mende pe? haaaa pandangan org2 sekeliling dan masyarakat setempat cewahhh gitu bahasanye... ape yg plg sedih bla je jd langkah bendul ni mesti org akn pk si kakak ni xlaku la itu la ini la...bkn nk pk bnda baik kot la nk puji bgusnye kakak korbankan untuk adk i mean dr segi wang ringgit la jgn pk korbankan bf plak penampo seratus lima poloh juta mau? (sempena lagu ainan tasneem hahaha...)why not kte ubh yg tu berfikiran positif la skit... contohnye tak yah la nk cr jauh2 ni haaaa dpan mata cnth trang tang tang...sape? scha la wahai syg2ku... for ur info adk scha pun akn langkah bendul scha xlma lg.. so congrats for her and no heart feeling... famly scha xminta pun satu persalinan tu semua yg plg penting majlis tu semua berjalan degn selamat and my sister happy with her future husband... 


sampai muncung mulut tu ngata org
yg terasa sory ek?
(gambar sekadar hiasan)


ntah la bla tiap kali cter kat org ohhh my sis nk kwin nnt jemput yerrrr mesti org ckp langkah bendul la ek? best la minta la sepersalinan (actually scha pun xphm cmne dimaksudkan dgn sepersalinan ni) ada yg ckp pihak laki kne bg cincin sebentuk kat si kakak jga...ada yg ckp pe yg adik dpt si kakak pun dpt...bnyk sgt sumber yg xtau mna blh dipercayai... langkah plg bijak just ignore about it. xde spe kisah pun kan? haloooo... if tuan punya bdan ni pun xksah klu die xdpt pape yg korg kepoci apsal? btul x? just think about it...urghhh!!! sometimes geram gak la... tp disebabkan yg kta2 tu semua veteran2 blaka xkan la scha nk sound plak kn? so blog scha ni la jd peneman and jd tempat luahan prasaan...hehe tq gak pda korg yg membaca walaupun scah ni pot pet pot pet cm mak nenek..hihihi... so i think just sampai sni je kot entry scha. nnt scha akn update lg k? thanx again for all of u guys...luv u soooo much readers (^_*)




Saturday, December 8, 2012

~ tAk SiHAt ~

assalam semua...pekaba?sory coz xupdate blog ni..huhuhuhu...anyway korg tgk tjuk pun dah tau kan kenapa?yes scha xshat...sebenarnye kmarin 08/12/2012 (sje nk ingatkan tarikh tu sbb slalu je nyanyuk huhuhu...) scha and family g jln2 kat tanjung dawai...korg tau x? hehehehe...best tau ktorg g naik bot, wat photo shoot mcm2 la hihihi...okay2 today xnk lg cte psal holiday tu..yg tu nnt scha akn post dgn entry len with beautiful pictures hehehe...korg tgk nnt jgn jeles lak ye? ;p okay now about scha...blk je smlm dah dpt rsa dah sakit tekak, mmg nk telan pun sakit...otw blk tu sgah bli ubt sakit tekak tp cm xberkesan je huhuhu...so xpe la tp dlm kpala dok pk gak cmne nk kje sok coz scha need to deal with public huhuhu...aduhhh redha je la...then bla bgun pg td, aduhhhhhhhhhhh mmg perit sgt rsa tekak ni xblh nk bercakap kuat2.rsa cm bengkak je tonsil huhuhu...namun ku gagahi jua ke tempat kerja (huh wat ayat skema blh huhuhu...) pastu bla dah da kat tempat kje mula la rasa seram sjuk je, dah mula sok sek sok sek selsema...mkn pun dah xde slera huhu...aduhhh dan bermula lah kisah demamku urghhhhh!!!! mak scha plak pg td cm tau2 je scha nk demam sbb die ckp amek cuti la rni kan sakit tekak huhu...nyesal xikut ckp mak klu x rni dah blh rehat huhuhu...ok la guys kpala pun poning je ni so jmpa di lain entry k? scha akan post entry kat tanjung dawai tu secepat mungkin so that cte tu xbasi hehehe...tata guys, luv u.... (^_^)

ini lah sebab npe 
sakit tekak ye kwn2...

Friday, November 30, 2012

~ sUkA SuKi jEr ~

assalam semua...hye pe korg wat hari minggu cmni?emmm....scha cmni la dok umah jer...ptg nnt bru nk kuar kot g ujumpa auntie scha yg dtg dr Kl...bosan2 ni scha ske2 la nk update blog ni hehehe...sbnarnye scha just nakk share dgn korg latest pic scha bla xde kje huhuhu...so korg tgk je la ek? slmat berkenalan hihihi...pda yg tringin nk tgk scha so tgk la puas2 pic2 scha ni k? LUV U GUYS....MUAHHHHHH (^_*)

tembam kan?huhuhu

kepala senget hehehehe ;p

my fav pic (^_^)

terserlah kegemukan diriku huhuhu

gemoks!!! ;p




Tuesday, November 27, 2012

~ sAyAnG ~




Sayang apa khabar denganmu
Di sini ku merindukan kamu
Ku harap cintamu takkan berubah
Kerna di sini ku tetap untukmu

Sayang apa khabar denganmu
Cobalah kamu telepon diriku
Ku rindu dengar suara indahmu
Kerna dirimu lah semangat hidupku

Sayang dengarlah permintaanku
Jangan ragukan cintaku
Sayang percayalah apa kataku
Kernaku sayang kamu

Sayang dengarlah permintaanku
Jaga hatimu untukku
Sayang dengarlah bisikan hatiku
Kernaku sayang kamu






LUV U & ENJOY!!!! (^_^)


~ mOoD ~

assalam semua...and hye for those non muslims followers...sory la scha biarkan blog ni bersawang huhuhu...anyway not bcoz scha bz tp scha xde idea nk update and bcoz of my health also...skg ni scha rsa xsdap bdan, lemah je...ni pun dmm huhuhu...okay lets focus on my entry hihihi...cm tjuk kat ats la mood...honestly mood scha kebelakangan ni xbpe nk ok la sbb mcm2 bnda dok pk dlm kpala otak ni...biasa la dgn kje lg dgn personal life lg kan? and kmarin adalah hari yg paling xde mood and plg muram untk scha coz one of my close fren kne g blayar for 9 month kat south africa huhuhu...sgt2 lma kan? scha ngis gler2 kot kmarin huhuhu...dah la ssh nk jumpa... tp xpe scha fhm die g pun sbb nk cr rezeki lgpun untk naik pangkat... scha doakan yg die selamat kat sna nnt.but then tgh2 sedih tu kan around 6.30pm my beloved fren qiqi (her name is aqilah actually but we call her qiqi as we are very close) called me and ask me about the result...erkkk!!! sgt sentap msa tu, ngah sedih2 tau2 tny result...tp ni bkn result upsr, pmr or what tp ni result exam yg ktorg amek kat KL ritu..if u guys still remember my post about Kl ohhh KL!!! OMG!!! result? huhuhu dah kuar ke?apsal cpt sgt?!!! mcm2 la scha pk msa tu, tkt kantoi la mcm2 huhu...then dgn lembab dan mlsnye scha pun bka la lappy nk cek result...huhuhu nervous gler kot sbb xnk repeat klu x kne g KL lg mkn modal tu huhuhu...bka nye bka...jeng jeng jeng...korg tgk la result scha kat bwh ni huhuhu... xnk ckp bnyk...

so ni la result scha hihihi...alhamdulillah lulus...so mood sedih td dah bertukar kpd mood yg happy...and what makes me more happy ialah kwn2 scha yg g amek exam dgn scha kat KL pun semuanya lulus...so yeayyyy and congrats to all of us hihihi...to qiqi @ aqilah, kak mar @ qamariah and fiza @ che nur fiza, congrats guys tak sia2 kte jln jauh nk amek exam ritu hihihi smpai injured and msuk dwan lambat...so pasni leh wat open table kot hihihi...luv u guys soooo much and friendship everlasting.(^_^)






Tuesday, November 20, 2012

~ KaU yAnG tERiNdAh ~



Ku di sini mengalunkan rindu yang resah
Aku di sini memuja bayangmu
Setiap detik degup nadiku hanya untukmu
Cinta membara jiwa gelora

c/o
Kau yang terindah di dalam hidupku
Hanya cintamu mekar selamanya
Tak inginku lagi mencintai yang lain
Kau telah mengikatku selamanya

Ku di sini menantikan janji yang hilang
Aku di sini menghitung harapan
Setiap detik tiap nafasku ada cintamu
Bagai semalam semuanya hilang

ulang c/o

Ku di sini menantikan janji yang hilang
Aku di sini menghitung harapan
Setiap detik tiap nafasku ada cintamu
Bagai semalam semuanya hilang





Wednesday, November 14, 2012

~ dOa AwAL & aKhIr TaHuN ~


assalam semua...for once again scha akan update entry psal awal muharram sok...korg mest terkejut kan? sbb date entry scha ni 13 oktober padahal scha update ini on 14 October... xtau la pc ni gelong ke pe tp date kat blog scha ni esti akn lambat sehari klu scha update pkai pc ni,huhuhu...okay forget about the pc and date..skg its the time scha nak update psal doa awal tahun and akhir tahun memandangkan sok kte dah msuk new year 1434H...alhamdulillah Allah panjangkan usia kite,so korg tau x bla nk kne bca doa akhir tahun and awal tahun ni? meh scha nk share dgn korg k?

DOA AKHIR TAHUN

Doa akhir tahun dibaca 3x pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu maghrib pada akhir blan Zulhijjah...so sempat lg la korg nak wat. ada fadhilatnya bla kta baca doa ni...Sesiapa yg membaca doa ini, syaitan berkata "Kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun". Jom kte bca doa ni...

Tuesday, November 13, 2012

~ SaMbUtAn AwAl MuHaRrAm ~

assalam...jumpa lg hihihi...okay kali ni scha nk go straight to the point je... klu td scha dah share pasal sejarah tahun hijrah kan? so now scha nk share psal sambutan awal muharram atau sambutan maal hijrah. sebagaimana yg korg tau maal hijrah ni terjadi daripada peristiwa penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari kota Makkah ke kota Madinah.. (mostly tau nye la...klu xtau try nyanyi lagu 1 muharram detik permulaan...confirm korg tau :p) secara general sbb peristiwa tu la terjadinya maal hijrah. so untuk tau lebih detail ape tu sambutan awal muharram jom kte bca entry bwah ni...moga2 dpt amek jd iktibar pda kte semua (^_^)


Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam iaitu memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Peristiwa bersejarah itu berlaku pada 1 Muharam serta merupakan hari pertama dan tahun baru bagi Takwim Hijrah.
Di Malaysia hari tersebut merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan hari cuti umum di Malaysia.
Muharram (محرّم) adalah bulan pertama dalam Sistem Takwim Hijrah (Hijriah). Pada asasnya, Muharram membawa maksud ‘diharamkan’ atau ‘dipantang’, iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91).
Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan. Rasulullah s.a.w telah menamakan bulan Muharram sebagai bulan Allah (shahrullahi).
Sandaran yang dilakukan oleh Baginda s.a.w kepada Allah s.w.t lantaran kemuliaan dan kelebihan bulan ini kerana sesungguhnya Allah s.w.t tidak merujukkan kepadaNya melainkan oleh golongan khowas (terkhas) di kalangan makhluk – makhlukNya.
Daripada Al-Hassan Al-Basri rahimahumullah sesungguhnya Allah s.w.t telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah s.w.t itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ia dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya.

~ sEjArAh TahUn HiJrAh ~

assalam sahabat2ku semua...hopefully korg semua sentiasa sihat and happy dgn life korang... first of all nk wish happy deepavali to all of indians in the world, may this celebration makes your life more happier and may god bless u always...okay tu ucapan pada mereka yg beragama hindu...now its for muslim in the world... tak lama lg kan kite nak sambut maal hijrah or awal muharram...so this is the new year for us...hurm mcm new year tiap2 thn yg korg smbut tu...tp yg ni dlm islam la k? slalunye bla thn baru kalendar mat salleh kte msti set mcm2 azam kan?then why not kte setkan azam untuk sambutan new year dlm kalendar islam plak? scha dah da azam scha sndri, alhamdulillah scha ngah praktikkkan since b4 msuk thn bru lg.so pe plak azam korg? hihihi jgn azam je tp xwat :p 

okay dah puas scha melalut...tujuan sebenar nk update entry kali ni sbb nak share dgn korg semua pasal sejarah tahun hijrah ni...yla kite ni ape je org sambut kte pun sambut je tp xtau langsung sejarah sebenarnya kan? jom kte bca entry kat bwh ni and sma2 kte hayati sejarah sebenar tahun hijrah... (^_*)


Kalendar Islam bagi sandaran umat Islam adalah Takwim Hijrah atau Takwim Islam. Ianya merupakan takwim yang digunakan secara meluas di kebanyakan negara umat Islam untuk menentukan hari kebesaran Islam. Kalendar ini merupakan kalendar lunar (berasaskan bulan), dan mempunyai kira-kira 355 hari dalam setahun.Permulaan penggunaan Kalendar Tahun Hijrah / Hijriah adalah hasil dari ilham Khalifah Ar-Rasyidin yang kedua iaitu Saidina Umar Al-Khatab r.a. Ini adalah rentetan dari Kesatuan Arab yang ditubuhkan di bawah naungan Islam pada zamannya.Riwayat juga mengatakan bahawa Gabenor Abu Musa Al-Asy’ari telah mengirimkan surat kepada Saidina Umar r.a meminta beliau menjelaskan tentang tahun bagi tarikh surat/arahan Umar yang telah dihantar kepadanya.Bermula daripada peristiwa itulah Saidina Umar memerintahkan satu kalendar / taqwim Islam yang khas diwujudkan untuk menggantikan tahun rujukan kalendar yang berbagai-bagai yang digunakan oleh bangsa-bangsa Arab dan bangsa-bangsa lain pada zaman itu. Peristiwa ini juga pencetus kepada penyusunan takwim berdasarkan falak syar’ie.
Sebelum kemunculan kalendar Islam ini di kalangan bangsa Arab sendiripun ada berbagai-bagai kalendar yang digunakan seperti Kalendar Tahun Gajah, Kalendar Persia, Kalendar Romawi dan kalendar-kalendar lain yang berasal dari tahun peristiwa-peristiwa besar Jahiliah.
Maka Umar telah memilih tahun yang terdapat di dalamnya peristiwa paling agung dalam sejarah Rasullullah s.a.w untuk dijadikan asas permulaan tahun pertama bagi kiraan kalendar taqwim Islam.
Walaupun tahun yang dipilih adalah tahun hijrah, ianya mencatatkan peristiwa hijrah berlaku pada bulan yang lain selain Muharram namun kalender Islam meletakkan awal bulan kalender hijrah itu sebagai awal Muharram ini kerana kemuliaan yang ada pada bulan ini di sisi orang Arab lebih-lebih lagi di sisi Allah.
Kalendar ini juga mengambil peristiwa hijrah Rasullullah s.a.w dari Makkah ke Madinah. Ini adalah kerana dengan hijrah inilah permulaan pertolongan Allah kepada RasulNya dan agama Islam ditegakkan. Hasil dari itu, Kesatuan Arab lebih sistematik, bersatu dan tersusun serta mendapat berbagai-bagai kejayaan besar dan bertambah kuat hasil dari pilihan Umar itu.
Di antara kejayaan besar Islam waktu itu ialah kerajaan Kisra dapat ditumbangkan, Baitulmuqaddis pula dibebaskan dari Rom dan Masjid Al Aqsa dibangunkan.
Perbandingan kalendar juga telah dibuat oleh Umar,setelah Umar membandingkan kalendar tersebut dengan kalendar-kalendar Persia dan Romawi, didapati bahawa kalendar ini ternyata lebih baik dan bersistematik. Maka dengan itu pengisytiharaan Kalendar Tahun Hijrah adalah Kalendar / Taqwim Islam yang rasmi.

Sebab-sebab berlaku Hijrah

Sunday, November 11, 2012

~ BiSneSsS ~

assalam semua kawan2 ku...maaf la dah lama tak update blog ni...berhabuk da huhuhu...al maklum lah hjg2 taun cmni bz ckit... ( bz ke?hehehe) okay la ari ni scha just nak cte la pe yg scha wat spnjg scha menyepi ni...emmm spe kat cni yg minat dgn bisnes? jgn rsau scha xkan jual bnda bkn2 la kat korg bkn scha wat MLM pun huhuu...scha just nk share pendapat dgn korang je...so hrp sgt2 kwn2 dpt la bg komen dan pandangan korg ek?okay scha xnak melalut dah, lets go straight to the point...sebenarnye scha da terpk la nak wat bisnes, bkn pe untuk msa dpan la ktakan...nk kje dlm sektor awam mmg la sampai umo 60 tp larat ke cheq ni?huhuhu...so untuk backup dr segala segi scha terpk nk wat bisnes...xksah la la ape pun, butik ke, kedai mkn ke (ada satu lg yg bermain di minda tp secret dlu hihi dah jd bru nk info korg =p)
ylaaaa umo kte makin hari smakin meningkat, pastu plak kos sara hdup makin lma makin mngkat gak...xkan kte je still nk duk di takuk lma, btul x? sekurg2nya scha akn da side income untk dri scha, tambh2 klu kta dah berkeluarga mesti la blanja umah lg tinggi kan? dgn suami, ank2 (berangan dlu walaupun xtau lg bla nk kwin kan?hehehe....bak kta org jdoh pertemuan, ajal maut di tangan Allah) so, ape pandangan korg and ape suggession korg untk scha wat bisnes?share la pndapat korg ek?dh nma blog ni pun kan SHARING IS CARING hehehe...so jgn malu2 jgn segan2 share je...insyaALLAH scha akn trima semua pandangn korg...i'm waiting (^_^)

cepat pk bisnes ape hehehe =)

Wednesday, October 24, 2012

~ $aLaM aIDiLaDhA ~



assalam semua..maaf dah lma scha xupdate blog ni...emm so hari ni, sempena hari arafah, 9 Zulhijjah (mesti ramai yg puasa kan (^_^)scha nak update skit la blog ni psal asal - usul hari raya aidiladha...jom kte bca dan hayati ye kwn2?

SEJARAH AIDILADHA

Hari Raya Aidiladha (bahasa Arab: ??? ?????? 'Eid Ul-Adha) atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.

Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.
Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

~ kEnApA DiCiPtAkAn NeRaKa ~


Ini kisah benar..kisah seorang gadis Melayu, beragama Islam, tapi cetek pengetahuan tentang agama. Ceritanya begini, di sebuah negeri yang  melaksanakan dasar 'Membangun Bersama Islam', kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis  perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.

Aku tak pasti berapa jumlah denda yang   dikenakan sekiranya didapati melakukan kesalahan, tapi selalunya merekaakan diberi amaran bagi kesalahan pertama, dan didenda jika didapati masih enggan mematuhi garis panduan yang ditetapkan. Lazimnya dalam setiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para pegawai pihak berkuasa tempatan. Tugasnya adalah untuk menyampaikan nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam.

Dalam   satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di Pasaraya Billion telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat. Maka dia pun kena denda la...setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT, ustaz ni pun bagi la nasihat, "..lepas ni diharap saudari insaf dan dapat mematuhi peraturan..peraturan ni bukan semata-mata peraturan  majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah. Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas dengan nikmat di syurga..kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya,takut nanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah. Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka..."


Sunday, October 21, 2012

~ pEwArIs Pu$aKa ~

assalam...okay, kemarin scha dah update psal perkara2 yang kte kne settle sebelum nk buat pembahagian harta pusaka kan? mcm yg scha jnji hari ni scha akan update pasal siapa pewaris pusaka (pewaris lelaki dan perempuan) yang btul2 layak terima harta pusaka.untuk pengetahuan korang semua pewaris pusaka yang layak berbeza...klu nak tau apa yang beza jom kita baca kat bawah ni...

10 PEWARIS PUSAKA PIHAK PEREMPUAN YANG BERHAK

1. Anak perempuan
2. Ibu
3. Cucu perempuan daripada anak lelaki, termasuk anak perempuan kepada cucu lelaki sehingga ke bawah melalui lelaki sahaja.
4. Nenek sebelah ibu, sehingga ke atas melalui perempuan.
5. Nenek sebelah ayah sehingga ke atas melalui lelaki sahaja.
Maksudnya jika hubungan nenek sampai kepada si mati melalui nenek atau datuk yang bukan waris, maka nenek itu juga bukan waris, seperti ibu kepada ibu kepada bapa kepada ibu, di mana datuk (bapa kepada ibu) bukan waris. Berlainan dengan ibu kepada ibu kepada bapa kepada bapa, nenek ini seorang waris kerana ia sampai kepada si mati melalui waris semuanya.(yg ni korang kne bca banyak kali bru fhm)
6. Saudara perempuan kandung (seibu sebapa)
7. Saudara perempuan sebapa.
8. Saudara perempuan seibu.
9. Isteri, seorang atau lebih.
10. Perempuan yang membebaskan hamba.



~ FaRaId ~

assalam...sory semalam xdapat nk update blog ni sbb bz skit..so hari ni scha (rsanya lg senang bhasakan dri dgn nama kan?) nak update skit psal faraid atau harta pusaka. banyak kes yang kte tengok selama ni adik beradik berebutkan harta pusaka atau lebih mementingkan wasiat daripada ahli keluarga yang sedang sakit (terutamanya mak atau ayah la kan) Faraid ni bkn benda yg blh dibuat main atau dipandang remeh...sebelum kte nk membahagikan harat pusaka tersebut ada beberapa perkara yang kita kne settlekan dlu...apa perkara2 tu? okay jom kte baca kat bwah ni...

PERKARA YANG PERLU DISELESAIKAN SEBELUM PENBAHAGIAN HARTA PUSAKA MENGIKUT SUSUNAN:

1. Pengurusan jenazah si mati dengan kos semasa, tanpa pembaziran atau sebaliknya. Ini mencakupi proses memandikan, mengkafankan, pengebumian dan sebagainya.



2. Pembayaran segala hutang si mati sama ada yang menjadi hak Allah seperti zakat, nazar dan kaffarah atau hak manusia dapat hutang, pinjaman dan lain-lain. Antara 2 jenis hutang ini, hutang kepada Allah perlu didahulukan sebelum hutang manusia.


Friday, October 19, 2012

~ aL - FaTiHaH ~

assalam...hari ni saya ada nak kongsi satu berita sedih...kepada peminat2 bola sepak terutamanya pasukan kedah mesti dah tau pasal berita ni... ibu kepada pemain bola sepak terkenal Khyril Muhymeen Zambri telah menghembuskan nafas terakhir semalam... saya pernah berjiran dengan family beliau masa zaman kanak2 saya. ibu beliau seorang yang sangat baik hati, ramah dan lemah lembut. takziah saya ucapkan kepada Khyril Muhymeen sekeluarga atas kehilangan orang yang tersayang. semoga mereka tabah dalam menempuh dugaan ini. mari sama2 kita doakan semoga roh m.cik noor ditempatkan bersama mereka yang beriman...aamiin... al - fatihah...

kat bawah ni ada beberapa keping gambar arwah ibu beliau sebelum dan semasa sakit...









AL - FATIHAH....




Wednesday, October 17, 2012

~ SpAgHeTtI cArBoNaRa MuShRoOm bErKrIm ~

hari ni skali lagi saya nk share resepi spaghetti...spaghetti ni sbenarnya da mcm2 jenis tau? hari tu saya dah share resepi spaghetti spicy seafood..so, kali ni ni nak share plak spaghetti carbonara mushroom berkrim...yummy, sedapnye hehehe...tp saya ni xla pandai sgt, jadi hari ni nak share untuk sos carbonara yang segera je...alaaa yg chef riz dok promote tu, PREGO hehe...xpandai la nk wat sos sndri nnt len plak yg jadi...so dah melalut pun panjang, jom kta tgk cmne nk wat resepi carbonara ni (^_*)


BAHAN - BAHAN:

1/2 bungkus spaghetti
1 tin sos carbonara PREGO
Sedikit isi ayam atau daging (better pkai yang cincang)
Bawang putih - dicincang
Bawang merah - dicincang
Mushroom butang - dihiris
1/2 cawan susu segar
Sedikit daun parsley
Garam secukup rasa
Lada sulah



CARA - CARA MEMBUATNYA:

1. Rebuskan spaghetti (letakkan sedikit marjerin @ minyak untuk elakkan spaghetti melekat). Toskan dan asingkan.

2. Tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau. Kemudian masukkan daging atau ayam cincang dan gaul hingga masak.

3. Masukkan sos carbonara PREGO dan gaulkan bersama-sama daging atau ayam tadi. 

4. Masukkan mushroom butang dan gaul hingga sebati.

5. Bila dah nampak pekat sikit, masukkan susu segar sedikit demi sedikit sampai berkrim.

6. Letakkan sedikit garam dan lada sulah sebagai perasa.

7. Untuk hiasan, letakkan daun parsley di atas hidangan yang siap.



SELAMAT MENCUBA!!! (^_^)

~ sPicY SpAgHeTtI sEaFoOd ~

hye semua...hari ni saya nk kongsi satu resepi yang senang sgt2 nak buat...resepi ni sesuai sangat pda yg suka makan seafood and makanan pedas..lets check it out..

SPICY SPAGHETTI SEAFOOD

BAHAN-BAHAN:

200 gram spaghetti - direbus (jgn terlalu lama nnt xsedap)
4 ekor udang - dikupas (supaya senang nk mkn nnt)
1 ekor sotong - dihiris bulat
4 ulas bawang putih - diketuk dan dikupas
1 biji lemon - diambil jusnya
1/2 cawan daun parsli - dicincang
1 sudu teh cili kering yang telah dihancurkan
1 sudu teh lada hitam - dihancurkan
2 sudu minyak zaitun dara
Garam kasar

CARA MEMBUATNYA:

1. Panaskan kuali di atas api sederhana tinggi.
2. Masukkan udang dan masakkan selama tiga minit. Angkat.
3. Ulangi langkah yang sama (1 & 2) untuk memasak sotong.
4. Tambahkan 1/2 cawan minyak zaitun dara.
5. Masukkan bawang putih, cili kering dan lada hitam.
6. Gaulkan spaghetti di dalam kuali dengan daun parsli, garam kasar dan jus lemon.
7. Selepas semua sebati, hidangkan ke atas pinggan.




SELAMAT MENCUBA!!! (^_^)



~ FaDhiLaT bAsMaLLaH ~



1. Basmallah adalah bacaan pembuka kepada amalan yang baik

* Hadis Nabi yang bermaksud:
" Setiap perkara yang baik tetapi tidak dimulakan dengan basmallah, maka ia akan menjadi kurang."

* Tidak sempurna keselamatan ketika menaiki kenderaan sama ada di darat, udara dan laut selagi tidak disebut nama Allah. Firman Allah dalam surah Hud ayat 41 yang bermaksud:

" Dan dia (Nabi Nuh)berkata: Naiklah kamu ke dalamnya (bahtera) dengan nama Allah."




2. Basmallah adalah pendinding keselamatan rumah dan barang-barang daripada kebakaran, kerosakan dan kehilangan.

* Ia juga pelindung daripada syaitan yang menyelinap di dalamnya (rumah & barang-barang). Dalam sebuah hadis riwayat al - Bukhary, Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:

" Tutuplah pintumu (pintu rumahmu) dan sebut nama Allah. Padamkan lampumu dan sebut nama Allah. Ikat penutup bekas air (supaya air tidak tumpah dan dimasuki sesuatu) dan sebut nama Allah. Tutup perkakasmu (gelas, cawan, bejana & lain-lain) dan sebut nama Allah."




Tuesday, October 16, 2012

~ pEtUa ~

hari ni saya ada nak kongsi skit beberapa petua yang saya dapat dari bacaan saya kat majalah (korg teka la majalah apa ye, hehehe)sesuai la dgn blog ni sharing is caring right? so, jom kita baca apa petua - petua tu k? jgn baca je, jom la sama-sama kita amalkan ye?

1. Minyak zaitun langsingkan tubuh

* Bagi yang inginkan tubuh yang langsing, amalkan mengambil satu   sudu minyak zaitun setiap kali sarapan pagi. Ia boleh membakar lemak sehingga tiga kali ganda dan meningkatkan metabolisme tubuh. Jika sukar untuk menelan minyak zaitun, ambil bersama salad. Pasti berhasil.



2. Atasi panau dengan bahan alami

* Malu dengan panau pada tubuh boleh diatasi dengan mencuba petua ini. Tumbuk lumat daun pinang muda dan lengkuas. Kemudian, sapukan pada tubuh yang berpanau pada setiap malam. Biarkan hingga keesokan hari. InsyaAllah ia akan beransur pulih.












3. Petua merawat sakit gigi

* Jika anda mengalami sakit gigi, dapatkan isi daun lidah buaya. Letakkan pada gigi yang sakit dan biarkan selama dua atau tiga jam. Hasilnya rasa sakit itu akan hilang.

Monday, October 15, 2012

~ CiNtAI ALLAH sEbELum cInTaI DiA ~


Cinta adalah kekuatan
Yang mampu mengubah duri menjadi mawar
Mengubah cuka menjadi anggur
Mengubah sedih menjadi riang
Mengubah amarah menjadi ramah
Mengubah musibah menjadi muhibah
Itulah cinta…

Namun,
Cinta itu kan jadi kekuatan
Jika disandarkan pada Allah
Cinta itu kan jadi muhibah
Jika disalurkan pada jalan yang benar
Cinta itu kan jadi riang
Jika tak bertentang buat para Muslimah di luar sana
Usah gusar jika belum berpunya
Usah risau jika belum dipetik sesiapa
Usah malu jika tiada lelaki bertakhta

Yakinlah dengan qada qadar Allah
Bila mana keluarnya kita dari rahim seorang ibu
Tercatat sudah di luh mahfuz
Siapa jodoh kita
Bila akhir hayat hidup kita
Di mana nafas terakhir kita

Yakinlah
Allah la sebaik-baik pengatur hidup
Berdoalah tiap kali lepas solat
Wa la takilnailaanfusinatorfata ‘ain
Ya Allah, jangan Kau biarkan masa depan kami ditentukan oleh kami sendiri
Walaupun Cuma sekelip mata

Sunday, October 14, 2012

~ DaRk sIdE ~


There's a place that I know
It's not pretty there and few have ever gone
If I show it to you now
Will it make you run away

Or will you stay

Even if it hurts
Even if I try to push you out
Will you return?
And remind me who I really am
Please remind me who I really am

Everybody's got a dark side

Do you love me?
Can you love mine?
Nobody's a picture perfect
But we're worth it
You know that we're worth it
Will you love me?
Even with my dark side?

Like a diamond
From black dust
It's hard to know
It can become
A few give up
So don't give up on me
Please remind me who I really am


Everybody's got a dark side
Do you love me?
Can you love mine?
Nobody's a picture perfect
But we're worth it
You know that we're worth it

Will you love me?
Even with my dark side?

Don't run away
Don't run away
Just tell me that you will stay


Promise me you will stay

Don't run away
Don't run away
Just tell me that you will stay
Promise me you will stay

Will you love me? ohh
Everybody's got a dark side
Do you love me?
Can you love mine?
Nobody's a picture perfect
But we're worth it
You know that we're worth it
Will you love me?
Even with my dark side?


Don't run away

Don't run away
Don't run away
Promise me you'll stay



safuraaledrus.blogspot.com