Pages

Monday, October 1, 2012

~ PuLut sEkAyA @ SeRi mUKa ~



mesti semua org kenal kan ni kuih ape,btul x? haaa...ni la kuih seri muka atau pun pulut sekaya. kuih ni mmg favourite sy, so klu korg pun ske kuih ni gak pe kata jom kita tgk resepi bwah ni. pasni tak yah dah ssh2 gi bli, klu xde org jual pun kte dah blh wat sendri...ENJOY THE RECIPE (^_*)

KUIH SERI MUKA @ PULUT SEKAYA

Bahan Lapisan Bawah:

  • 2 1/2 cwn santan cair + sedikit garam
  • 2 cwn pulut - rendam selama 3 jam
Cara membuatnya:
  1. Bersihkan pulut dan toskan. Kemudian kukuskan pulut sehingga masak.
  2. Minyakkan sedikit loyang lain dan tekankan pulut yg telah masak td.
  3. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Bahan Lapisan Atas:
  • 2 cwn santan pekat
  • 1/2 cwn jus pandan (ni saya ambil dr 2 helai daun pandan serani+4 helai daun pandan biasa)
  • 3 sudu makan tepung gandum
  • 2 sudu makan tepung kastard (saya guna tepung jagung)
  • 3 sudu makan gula pasir
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh garam
Cara membuatnya:
  1. Satukan semua bahan sehingga sebati dan tapiskan
  2. Tuangkan adunan adunan ini pelahan-lahan di atas pulut tadi
  3. Kukuskan semula lebih kurang 30 minit atau sehingga masak.


No comments:

Post a Comment