Pages

Sunday, October 21, 2012

~ FaRaId ~

assalam...sory semalam xdapat nk update blog ni sbb bz skit..so hari ni scha (rsanya lg senang bhasakan dri dgn nama kan?) nak update skit psal faraid atau harta pusaka. banyak kes yang kte tengok selama ni adik beradik berebutkan harta pusaka atau lebih mementingkan wasiat daripada ahli keluarga yang sedang sakit (terutamanya mak atau ayah la kan) Faraid ni bkn benda yg blh dibuat main atau dipandang remeh...sebelum kte nk membahagikan harat pusaka tersebut ada beberapa perkara yang kita kne settlekan dlu...apa perkara2 tu? okay jom kte baca kat bwah ni...

PERKARA YANG PERLU DISELESAIKAN SEBELUM PENBAHAGIAN HARTA PUSAKA MENGIKUT SUSUNAN:

1. Pengurusan jenazah si mati dengan kos semasa, tanpa pembaziran atau sebaliknya. Ini mencakupi proses memandikan, mengkafankan, pengebumian dan sebagainya.2. Pembayaran segala hutang si mati sama ada yang menjadi hak Allah seperti zakat, nazar dan kaffarah atau hak manusia dapat hutang, pinjaman dan lain-lain. Antara 2 jenis hutang ini, hutang kepada Allah perlu didahulukan sebelum hutang manusia.
3. Pelaksanaan wasiat si mati dengan syarat-syarat tertentu.4. Pembahagian harta yang masih berbaki kepada waris-waris yang berhak.
Jadi, mari kita sama2 amek iktibar dari info ni dan sebarkan kepada sahabat2 dan ahli keluarga kita supaya apa yang kta dapat diberkati Allah swt...Nanti scha akan update tentg siapa 10 waris pusaka pihak perempuan dan lelaki yang berhak...SELAMAT BERAMAL... (^_^)

No comments:

Post a Comment