Pages

Wednesday, October 17, 2012

~ sPicY SpAgHeTtI sEaFoOd ~

hye semua...hari ni saya nk kongsi satu resepi yang senang sgt2 nak buat...resepi ni sesuai sangat pda yg suka makan seafood and makanan pedas..lets check it out..

SPICY SPAGHETTI SEAFOOD

BAHAN-BAHAN:

200 gram spaghetti - direbus (jgn terlalu lama nnt xsedap)
4 ekor udang - dikupas (supaya senang nk mkn nnt)
1 ekor sotong - dihiris bulat
4 ulas bawang putih - diketuk dan dikupas
1 biji lemon - diambil jusnya
1/2 cawan daun parsli - dicincang
1 sudu teh cili kering yang telah dihancurkan
1 sudu teh lada hitam - dihancurkan
2 sudu minyak zaitun dara
Garam kasar

CARA MEMBUATNYA:

1. Panaskan kuali di atas api sederhana tinggi.
2. Masukkan udang dan masakkan selama tiga minit. Angkat.
3. Ulangi langkah yang sama (1 & 2) untuk memasak sotong.
4. Tambahkan 1/2 cawan minyak zaitun dara.
5. Masukkan bawang putih, cili kering dan lada hitam.
6. Gaulkan spaghetti di dalam kuali dengan daun parsli, garam kasar dan jus lemon.
7. Selepas semua sebati, hidangkan ke atas pinggan.




SELAMAT MENCUBA!!! (^_^)



No comments:

Post a Comment